Det där om samsovning igen då…

Alltså. Nu är jag inte forskare och jag är inte heller överdrivet intresserad av statistik och sådär. Alltså. De där sju poängen i statistik vi läste på universitetet halkade jag nog mest igenom på ett bananskal skulle jag kunna säga såhär i efterhand. Eller. Jag pluggade väl typ ihjäl mig för att klara rättare sagt. Men såklart fattar jag att forskning och deras slutsatser är viktiga att ta till sig. Som Motvalls skriver så ” Precis som att vi bältar våra barn i bilen och inte längre låter spädbarn sova i magläge borde vi kunna ta till oss av forskningen kring riskerna med samsovning.” Absolut.

Men att Socialstyrelsen kommer och säger att : nyfödda ska inte lämnas obevakade i samband med tidig hud-mot-hudkontakt med mamman. Detta eftersom mamman kan vara så utmattad efter förlossningen att hon inte märker om barnet slutar att andas.

DET ÄR DET. Mamman kan vara så utmattad efter förlossningen. Och. INTE LÄMNAS OBEVAKAD VID HUD MOT HUDKONTAKT. Som att vi inte klarar av att ta hand om våra egna barn. Som att vi inte gjort det i alla tider. Sett till att göra det så bra som möjligt för våra barn. Sen om vi ska sova med dem i samma säng eller inte, det får väl den där statistiken berätta då. MEN SE TILL ATT DE ANDAS. Det är ju det enda en tänker på de tre första månaderna. Att de andas. Och får i sig mat.

Annons

3 reaktioner på ”Det där om samsovning igen då…

 1. Ett stort problem med den typen av artiklar som DN publicerade är att det inte refereras till forskning på annat sätt än att man påstår att forskning visar.. Ge mig fakta. Det räcker inte med rubriker. De barn`(20 i sverige per år) som dör i plötslig spädbarnsdöd, har de alla sovit i samma säng som sina föräldrar? Hur många av dem har legat hud mot hud med sin nyförlösta mamma som inte märkt att bebisen har dött i deras famn? Blir så sjukt uppgiven över hur man kan skriva ihop skrämselpropaganda utan att ge tydligare information om hur ”forskningen” egentligen gått till. Vilka småbarnsföräldrar orkar själva leta upp ursprungstexten och tolka resultaten?

 2. Åh så skönt det vore att slippa lämnas obevakad när en är trött efter förlossningen. Ska vi säga, i ett halvår ungefär? Kommunen kan väl skicka hem nån som sitter och kollar en? Ett helt nytt jobb uppfunnet – nyförlöstkontrollant. Om en som mamma nån gång är riktigt pigg kan ju kontrollanten passa på att diska, städa och tvätta en stund. Tänk så många arbetslösa som skulle få jobb! 🙂

  Ja det är en massa oklart med underlaget, såsom att det inte redovisats ett färdigt material utan ännu bara presenterats på riksstämman som jag fattar det. Hoppas det kommer nåt välgrundat skriftligt på sikt.

  Och nej, det är svinsvårt med statistik! Jag som gick en kurs i våras och sk ta nästa snart bävar redan. Begreppen alltså. Och att verkligen förstå dem. Samvariation jämfört med samband. Och så orsakssamband. Allt sånt här krävs det riktigt bra vetenskapsjournalister för att i media omformulera vettigt.

 3. Förresten, så här stod det:

  ”Symposiet presenterar Socialstyrelsens nya vägledningsmaterial och rekommendationer för att förebygga plötslig spädbarnsdöd och ny kunskap om riskfaktorer och skyddsfaktorer vid plötslig spädbarnsdöd.”

  Tydligt riktat till läkare alltså. Bara att fatta innebörden i riskfaktorer och skyddsfaktorer och vad dessa innebär på individ- resp. populationsnivå är klurigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s